ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Selamat datang ke blog TERNAKAN IKAN.Disini saya sekadar ingin mengisi ruang maklumat berkaitan informasi penternakan ikan yang mempunyai potensi untuk melahirkan lebih ramai golongan yang berminat dalam bidang ini.Saya juga mengalu-alukan penyertaan anda dalam menyumbangkan sebarang artikel atau maklumat yang berkaitan dengan penternakan ikan di malaysia dengan mengemailkanya kepada saya.

Sekian.Terima Kasih
NORHAN
jomhantar@gmail.com
Posted by Admin. on 12:24 AM

ternakan keli dalam kanvas

ternakan keli dalam kanvas

Ternak ikan keli di dalam khemah kanvas salah satu projek perintis terbaru yang dilancarkan oleh jabatan perikanan kelantan bagi meningkatkan taraf hidup peternak ikan air tawar. berdasarkan konsep semua orang boleh bela ikan. Projek ini berpusat di jabatan perikanan machang kelantan dengan permulaan 200 khemah kanvas berukuran 6 kaki x 16kaki bagi setiap kanvas.

setiap kanvas dapat memuat 700 ekor anak keli bersaiz 2.5′ - 3′. ternakan dapat dituai dalam tempoh masa 3 bulan dengan anggaran 4-5 ekor per kilo. makanan berprotein tinggi (>40% protein) diberikan pada peringkatan permulaan ternakan bagi mempercepatkan kadar pembesaran anak keli. anak benih berkualiti dari spesies keli afrika merupakan faktor utama kadar pembesaran anak keli.

water-flow.jpg

Teknik aliran air digunapakai dalam kaedah ternakan kanvas, supaya kitar air dalam kanvas dapat berjalan dengan baik sekaligus memastikan tahap kebersihan air. tahap kebersihan air kolam memainkan peranan penting dalam menentukan rasa daging ikan keli.

SUMBER ARTIKEL

0 comments:

Search